Yıl 2013, Cilt 23, Sayı 3, Sayfalar 289 - 295 2013-09-01

Evaluation of Radish (Raphanus sativus L.) and the Using of this Vegetable as Functional Foods
Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi

S. AKAN [1] , S. VEZİROĞLU [2] , Ö. ÖZGÜN [3] , Ş. ELLİALTIOĞLU [4]

230 595

In order to be said a food has functional attributes, it will convey to the consumer both the unique characteristics of the food and associated health benefits. Today, species-based researches are making within foods with more micro-level approaches; one of these functional foods is radish. Radish, which has important roles in diet of people, raw-eaten and consumed as appetizer vegetable in meals; has high amount of medical and nutritional content. In this study, results of researches about the evaluation of radish (Raphanus sativus L.) and the using of this vegetable as functional food are reviewed.
Bir gıdanın fonksiyonel özellikte olduğunun söylenebilmesi için o gıdanın hem besleyici olması, hem de insan sağlığına yararlı olması gerekmektedir. Fonksiyonel gıda olarak değerlendirilebilecek bitkilerden bir tanesi de turptur. Pişirilmeden çiğ olarak yenen, besleyici özellikleri olan ve yemeklerde iştah açıcı bir sebze olarak tüketilen turptaki bileşenler aynı zamanda yüksek oranda tıbbi nitelik taşımaktadır. Bu derlemede, turp (Raphanus sativus L.) hakkında genel bilgiler verilmiş ve fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesine yönelik yapılan araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.
  • Akan S, Veziroğlu S, Bilgin S, Taşan İ, Özgün Ö, Ceceloğlu F, Çakırer G, Ellialtıoğlu Ş, Halloran N (2012). Örtüaltında Yetiştirilen ve Farklı Zamanlarda Hasatı Yapılan Fındık Turplarının Bitkisel ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, 12-14 Eylül 2012, Konya, s:358-362.
  • Anonim (2013a). Soğuk havalarda turp’un faydaları - Alternatif Tıp - sağlıklı yaşam www.sifadoktoru.com/alternatif/soguk-havalarda-turpun-faydalari. Erişim Tarihi: 04 Mart 2013. Anonim (2013b). Nutrient data for 11429, Radishes, raw. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/ USDA National Nutrient database. National Nutrient Database for Standard Reference Release 25. Erişim Tarihi: 05 Mart 2013.
Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: S. AKAN

Yazar: S. VEZİROĞLU

Yazar: Ö. ÖZGÜN

Yazar: Ş. ELLİALTIOĞLU

Bibtex @ { yyutbd235969, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2013}, volume = {23}, pages = {289 - 295}, doi = {}, title = {Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi}, key = {cite}, author = {ELLİALTIOĞLU, Ş. and ÖZGÜN, Ö. and VEZİROĞLU, S. and AKAN, S.} }
APA AKAN, S , VEZİROĞLU, S , ÖZGÜN, Ö , ELLİALTIOĞLU, Ş . (2013). Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 23 (3), 289-295. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/yyutbd/issue/21975/235969
MLA AKAN, S , VEZİROĞLU, S , ÖZGÜN, Ö , ELLİALTIOĞLU, Ş . "Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 23 (2013): 289-295 <http://dergipark.gov.tr/yyutbd/issue/21975/235969>
Chicago AKAN, S , VEZİROĞLU, S , ÖZGÜN, Ö , ELLİALTIOĞLU, Ş . "Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 23 (2013): 289-295
RIS TY - JOUR T1 - Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi AU - S. AKAN , S. VEZİROĞLU , Ö. ÖZGÜN , Ş. ELLİALTIOĞLU Y1 - 2013 PY - 2013 N1 - DO - T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 289 EP - 295 VL - 23 IS - 3 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi %A S. AKAN , S. VEZİROĞLU , Ö. ÖZGÜN , Ş. ELLİALTIOĞLU %T Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi %D 2013 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 23 %N 3 %R %U
ISNAD AKAN, S. , VEZİROĞLU, S. , ÖZGÜN, Ö. , ELLİALTIOĞLU, Ş. . "Turp (Raphanus sativus L.) Sebzesinin Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 23 / 3 (Eylül 2013): 289-295.