Yıl 2016, Cilt 26, Sayı 1, Sayfalar 17 - 25 2016-01-31

The Examination of Economic Structure of Cattle Fattening Farms in Ankara Province by Factor Analysis
Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi

Sabri ER [1] , Ahmet ÖZÇELİK [2]

205 369

Cattle fattening is the foremost activity in animal husbandry while animal husbandry is one of the most important activities in agriculture with which human being has been dealing with since he has existed. The aim of this study is to analyze the factors affecting cattle fattening farms in Ankara province. The study has been carried out in Çubuk, Akyurt and Kazan districts of Ankara where a cattle fattening is being intensely practiced.  Primary data used in the study was obtained from the 122 farms in the sample through face to face survey. Explanatory five factors, Income factor, Income-BBHB factor, Land factor, Labor factor and Cost factor, were determined in the conducted analysis. Variation being observed among 26 variables is explained by the inter-correlated and low number of clusters called factors. The average factor loading is 0.7665 and variance value is 35.73% for the first factor while the average factor loading is 0.6316 and variance value is 6.21% for the last one.

İnsanın var olduğu günden itibaren içinde olduğu tarım sektörünün en önemli faaliyetlilerinden birisi hayvancılık, hayvancılık içerisinde de sığır besiciliğidir. Ankara ili bu hususta en önemli illerimizden biridir. Bu çalışmanın amacı, Ankara ilinde sığır besiciliği yapan tarım işletmelerinde sığır besiciliğini etkileyen faktörleri analiz etmektedir. Çalışma, Ankara’da sığır besiciliğinin yoğun olarak yapıldığı Çubuk, Akyurt ve Kazan ilçelerinde yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan birincil veriler, örneğe giren 122 işletmede yüz yüze yapılan anketlerden elde edilmiştir. Yapılan analizlerde,  Gelir Faktörü,  Gelir-BBHB Faktörü,  Arazi Faktörü,  İşgücü Faktörü ve Masraf Faktörü olmak üzere beş açıklayıcı faktör bulunmuştur. Toplam değişimin %90 gibi oldukça yüksek bir oranı, bu beş faktör tarafından açıklanmaktadır. Birinci faktörün faktör yükleri ortalaması 0,7665 ve varyans değeri %35,73 olarak bulunurken, beşince faktörün faktör yükleri ortalaması 0,6316 ve varyans değeri ise %6,21 olarak elde edilmiştir. 

  • Çelik, Ş. (2012). Examination of Plant Production of Provinces in Turkey by Factor Analysis. Yüzüncü Yıl University, Agriculture Faculty, Journal of Agricultural Science, 22(2): 69-76
  • Dağistan, E., Koç, B., Gül, A. and Gül, M. (2008). Factor Analysis of Sheep Production: A Case Study of Middle-South Anatolia. Yüzüncü Yıl University, Agriculture Faculty, Journal of Agricultural Science, 18(2): 67-77
  • Ford, J.K., MacCallum, R.C., &Tait, M. (1986). The application of exploratory factor analysis in technique.: A critical review and Personnel Psvchology, B(2): 291-314
  • Ghisay, F. G., and Hosseini, J.F. (2010). Challenges in developing in Iran’s agricultural cooperatives: A Factor Analysis. World Applied Science Journal 10(9). 1032-1037
  • Joseph, F., Hair, JR,. Rolph, E.A., Ronald, L.T. William,C.B., 1992. Multivariate Data Analysis. MacmillanPublishing Company. A division of Macmillan, Inc. Third Edition. New York, U.S.A. pp.239
  • Karagöz, Y., Kösterelioğlu, İ., (2008). İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeğinin Faktör Analizi Metodu ile Geliştirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı 21
  • Khelifa, M. (2007). Factor Analysis. Department of Humanities and Social Sciences
  • College of Arts and Sciences, Zayed University, UAB
  • Lashgarara, F.(2004). Factor analysis of influencing factors on adoption of sustainable agriculture among wheat farmers of Lorestan province, Iran. Working paper
  • Li, J. Q. (2012). Factor Analysis of Agricultural Innovative Ability in Sichuan Province. Environment and Natural Resources Research 2(2)
  • Morrison, M. (2001). Factor Analysis Presentation
  • Rummel, R.J. (1970). Appliedfactor analysis. Evanston, IL: Northwestern University Press
Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Sabri ER

Yazar: Ahmet ÖZÇELİK

Bibtex @ { yyutbd236283, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {17 - 25}, doi = {10.29133/yyutbd.236283}, title = {Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi}, key = {cite}, author = {ER, Sabri and ÖZÇELİK, Ahmet} }
APA ER, S , ÖZÇELİK, A . (2016). Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (1), 17-25. DOI: 10.29133/yyutbd.236283
MLA ER, S , ÖZÇELİK, A . "Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 17-25 <http://dergipark.gov.tr/yyutbd/issue/22013/236283>
Chicago ER, S , ÖZÇELİK, A . "Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 17-25
RIS TY - JOUR T1 - Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi AU - Sabri ER , Ahmet ÖZÇELİK Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.236283 DO - 10.29133/yyutbd.236283 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 17 EP - 25 VL - 26 IS - 1 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.236283 UR - http://dx.doi.org/10.29133/yyutbd.236283 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi %A Sabri ER , Ahmet ÖZÇELİK %T Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 1 %R doi: 10.29133/yyutbd.236283 %U 10.29133/yyutbd.236283
ISNAD ER, Sabri , ÖZÇELİK, Ahmet . "Ankara’daki Sığır Besi İşletmelerinin Ekonomik Yapısının Faktör Analizi İle İncelenmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 1 (Ocak 2016): 17-25. http://dx.doi.org/10.29133/yyutbd.236283