Year 2016, Volume 26, Issue 4, Pages 586 - 593 2016-12-31

Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması
Investigation of Aflatoxin in the Completed Feed that Produced in the Van Basin

Vedat RÜSTEMOĞLU [1] , Filiz KARADAŞ [2]

190 464

Bu çalışmada, hayvan yemlerinde aflatoksinlerden B1, B2, G1 ve G2 araştırılmıştır. Van ilindeki 5 ayrı fabrikada üretilen yemlerden 3 farklı zamanda örnekler alınmış ve Shimadzu Prominence HPLC ile aflatoksinler belirlenmiştir. Her üç dönemde de analiz edilen toplam 48 yem örneğinde sırasıyla %67’sinde 0.12-4.74 µg/kg AFB1; %44’ünde 0.01-4.27 µg/kg AFB2; %4’ünde 0.11-0.52 µg/kg AFG1 ve %40’ında 0.14-10.30 µg/kg AFG2 saptanmıştır. Van havzasında elde edilen sonuçların kabul edilen üst sınır değerlerinin altında olduğu ve risk teşkil etmediği görülmüştür. Ancak yemlerin halen %67’sinin aflatoksinlerle bulaşık olduğu saptanmıştır

In this study; it has been investigated that aflatoxins B1, B2, G1, G2 in the completed animal feed produce in the manufactures located in the Van basin. Feed samples were collected from 5 different commercial feed manufactures at the three different time and aflatoxins were analyzed by Shimadzu Prominence HPLC. The results showed that 67% rate of feed samples were contamined with AFB1 0.12-4.74 µg kg-1; 44% rate of feed 0.01-4.27 µg kg-1 AFB2; 4% rate of feed 0.11-0.52 µg kg-1 AFG1 and 40% 0.14-10.30 µg kg-1AFG2 respectively. It has been showed that obtained results of aflatoxin levels in the completed animal feed were lower than acceptable upper limit and were not at the risk level in the Van Basin. However it has been determined that there is still 67% of feed were contamineted with aflatoxins. 

  • Elzupir AO, Younis MH, Fadul MH, Elhussein AM (2009). Determination of aflatoxins in animal feed in Khartoum State, Sudan. Journal of Animal and Veterinary Advances. 8(5): 1000-1003.
Subjects Science, Engineering
Journal Section Articles
Authors

Author: Vedat RÜSTEMOĞLU

Author: Filiz KARADAŞ

Bibtex @research article { yyutbd282812, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {586 - 593}, doi = {10.29133/yyutbd.282812}, title = {Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması}, key = {cite}, author = {RÜSTEMOĞLU, Vedat and KARADAŞ, Filiz} }
APA RÜSTEMOĞLU, V , KARADAŞ, F . (2016). Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (4), 586-593. DOI: 10.29133/yyutbd.282812
MLA RÜSTEMOĞLU, V , KARADAŞ, F . "Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 586-593 <http://dergipark.gov.tr/yyutbd/issue/26884/282812>
Chicago RÜSTEMOĞLU, V , KARADAŞ, F . "Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 586-593
RIS TY - JOUR T1 - Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması AU - Vedat RÜSTEMOĞLU , Filiz KARADAŞ Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.282812 DO - 10.29133/yyutbd.282812 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 586 EP - 593 VL - 26 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.282812 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.282812 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması %A Vedat RÜSTEMOĞLU , Filiz KARADAŞ %T Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.282812 %U 10.29133/yyutbd.282812
ISNAD RÜSTEMOĞLU, Vedat , KARADAŞ, Filiz . "Van Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin Araştırılması". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 4 (December 2016): 586-593. https://doi.org/10.29133/yyutbd.282812