Yıl 2017, Cilt 27, Sayı 1, Sayfalar 77 - 81 2017-03-31

İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri
Effect of Some Operating Parameters on Wheat Size Reduction Process During the First Break Rollers

Fatih KALKAN [1]

178 137

Bu çalışmada, vals hızının ve vals aralığının buğday boyut küçültme işlemi üzerindeki etkileri çalışılmış; ayrıca buğdayın mevcut nem içeriği için bazı fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Deneyler için, vals hızları sırasıyla 500 ve 525 dev dak-1 ve vals aralıkları 0.6, 0.7 ve 0.8 mm olarak seçilmiştir. Çalışmada materyal olarak Yumuşak Beyaz Kışlık buğday kullanılmıştır. Mevcut nem içeriğinde, buğday çeşidinin geometrik ortalama çap, kalınlık boyutu, bin tane ağırlığı, hacim ağırlığı ve NIR sertlik indeksi değerleri sırasıyla 3.88 mm, 2.81 mm, 43.03 g, 816.20 kg m-3, and 40 olarak saptanmıştır. Söz konusu bu buğday çeşidinin protein içeriği %9.0 k.b. olarak belirlenmiştir. Öte yandan partikül boyut dağılımı, genelde, vals hızından istatistiksel olarak etkilenmezken, vals aralığından istatisksel olarak etkilenmiştir. 

In this study, the effects of roll speed and roll gap on wheat size reduction process were studied; the physical properties of wheat kernels were also determined for the initial moisture content. Selected roll speed levels were 500 and 525 rpm, while roll gap levels at the nip point were 0.6, 0.7, and 0.8 mm. Size reduction experiments were carried out for Soft White Winter (SWW) wheat. The geometric mean diameter, thickness dimension, thousand kernel mass, bulk density, and NIR hardness index of wheat kernels at the 13.07% d.b. of moisture content were 3.88 mm, 2.81 mm, 43.03 g, 816.20 kg m-3, and 40, respectively. Protein content of wheat kernels was also determined as 9.0% d.b. On the other hand particle size distribution was not generally affected by roll speed statistically, while it was statistically affected by roll gap (p<0.01). 

  • Campbell GM. Roller Milling of Wheat, ElsevierScience, http://www.engineeringvillage.com, Database: Referex Collection: Chemical, Petrochemical&Process, 2007.
  • Deshpande S.D. Bal S. Ojha T.P. Physical properties of soybean. Journal of Agricultural Engineering Research, 1993;56, 89-98.
  • Fang C, Campbell GM. On predicting roller milling performance IV: Effect of roll disposition on the particle size distribution from first break milling of wheat. Journal of Cereal Science, 2003;37:21-29.
  • FAO. http://www.fao.org/ 2013.
  • Hsieh FH. Martin DG. Black HC. Tipples KH. Some factors affecting the first break grinding of canadian wheat. Cereal Chemistry, 1980;57(3), 217-223.
  • Kalkan and Kara 2011. Handling, frictional and technological properties of wheat as affected by moisture content and cultivar. Powder Technology, 213, 116-122.
  • Kalkan F. Singh A. Vanga SKK. Raghavan V. Kara M. Effects of tempering moisture and roll differential on wheat size reduction process during the first break rollers. Transaction of the ASABE, 2014;57 (5), 1425-1429.
  • Matz S.A. The Chemistry and Technology of Cereals as Food and Feed. 2th Edition, Van Nostrand Reinhold, New York, 1991.
  • Mohsenin NN. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Science Publisher, New York, 1986.
  • Posner ES. Hibbs AN. Wheat Flour Milling. 2th Edition, American Association of Cereal Chemists, Inc., St. Paul, 2011.
  • Scanlon MG. Dexter JE. Effect of smooth roll grinding conditions on reduction of hard red spring wheat farina. Cereal Chemistry, 1986;63(5), 431-435.
  • Suthar SH. Das SK. Some physical properties of karingda (Citrulluslanatus (Thumb) Mansf) seeds. Journal of Agriculture Engineering Research, 1996;65, 15-22.
Konular Yaşam Bilimleri, Mühendislik ve Temel Bilimler
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Fatih KALKAN
E-posta: fatihkalkan0017@hotmail.com
Kurum: YUZUNCU YIL UNIV
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { yyutbd277848, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, address = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {27}, pages = {77 - 81}, doi = {10.29133/yyutbd.277848}, title = {İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri}, key = {cite}, author = {KALKAN, Fatih} }
APA KALKAN, F . (2017). İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27 (1), 77-81. DOI: 10.29133/yyutbd.277848
MLA KALKAN, F . "İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 (2017): 77-81 <http://dergipark.gov.tr/yyutbd/issue/28584/277848>
Chicago KALKAN, F . "İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 (2017): 77-81
RIS TY - JOUR T1 - İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri AU - Fatih KALKAN Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.277848 DO - 10.29133/yyutbd.277848 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 77 EP - 81 VL - 27 IS - 1 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.277848 UR - http://dx.doi.org/10.29133/yyutbd.277848 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri %A Fatih KALKAN %T İlk Kırma Valsleri Sürecinde Bazı İşletme Parametrelerinin Buğday Boyut Küçültme İşlemi Üzerindeki Etkileri %D 2017 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 27 %N 1 %R doi: 10.29133/yyutbd.277848 %U 10.29133/yyutbd.277848