Yıl 2017, Cilt 27, Sayı 4, Sayfalar 481 - 487 2017-12-26

Influence of Manganese and Sulphur Fertilization on the Mineral Composition of Broccoli (Brassica oleracea L. var italica)
Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi

Ayşen AKAY [1] , Fırat UZUN [2]

208 237

Broccoli is a hardy vegetable that develops best during cool seasons of the year. For efficient growth, broccoli has a moderate to high fertility requirement. Sulphur deficiency is known to occur in brassica crops and Mn deficiency and toxicity has also been observed in these plants. Mn functions primarily as part of enzyme systems in plants. It activates several important metabolic reactions and plays a direct role in photosynthesis by aiding chlorophyll synthesis. However, insufficient information is available on the mineral content of this product and how fertilization might influence it. For this purpose, a greenhouse experiment was conducted in Konya to evaluate the influence of different Mn and S fertilizer doses on the productivity and element content of broccoli. The influence of Mn and S (0-0,3- 0,6- 1,2- 2,4 kg Mn /da and 0-4-8 kg S/da applications) on the mineral content of broccoli sprouts (Brassica oleraceae var. italica cv.) was determined in this study. In the experiment carried out under controlled conditions, plant height, leaf surface area and plant shoot fresh weight were determined in the plants. After the harvest yield, mineral concentrations (S, Mn, Fe, Zn, Cu, P, K, Ca, Mg, N) of broccoli plants were analyzed. S and Mn applications had positive effects on shoot fresh yield and especially at the dose of 8 kg S/da application significantly increased shoot fresh yield (P<0.05), plant Ca, Mg, K, P, S, Na, Mn, Zn, Cu, and B contents, and the amount of S and Mn uptake by shoot from the soil (P<0.01).  

Brokoli, yılın serin dönemlerinde iyi yetişen dayanıklı bir sebzedir. Brokolinin iyi bir şekilde büyümesi için, orta ila yüksek verimliliğe ihtiyaç vardır. Kükürt eksikliğinin Brassica çeşitlerinde olduğu bilinmektedir; ayrıca mangan eksikliği ve toksisitesi de bu bitkilerde gözlemlenmiştir. Manganez öncelikle bitkilerdeki enzim sistemlerinin bir parçası olarak işlev görür. Birkaç önemli metabolik reaksiyonu aktive eder ve klorofil sentezine yardımcı olarak fotosentezde doğrudan rol oynar. Bununla birlikte, bu ürünün elverişli mineral içeriği ve verimliliğinin nasıl etkilendiği konusunda yeterli bilgi mevcut değildir. Bu amaçla brokolinin verimi ve element içeriği üzerine farklı manganez ve kükürt gübre dozlarının etkisini değerlendirmek için; Konya'da bir sera denemesi yapılmıştır. Bu çalışmada brokoli bitkisinin (Brassica oleraceae var. italica) mineral içeriği üzerine mangan (0- 0,3- 0,6- 1,2- 2,4 kg Mn / da) ve kükürt (0- 4- 8 kg S / da) uygulamalarının etkisi belirlenmiştir. Kontrollü koşullar altında gerçekleştirilen denemede; bitki boyu, yaprak yüzey alanı, bitki sürgün ağırlığı (g) değerleri belirlendi. Hasat sonrası verim, brokoli bitkisinin mineral konsantrasyonları (S, Mn, Fe, Zn, Cu, P, K, Ca, Mg, N) belirlenmiştir. Çalışma sonunda mangan ve kükürt uygulamaları ile taze gövde verimine pozitif etki ettiği ve özellikle de 8 kg S/da kükürt uygulamasının taze gövde verimini önemli oranda artırdığı (P<0.05) belirlendi. Bitkide Ca, Mg, K, P, S, Na, Mn, Zn, Cu ve B içerikleri ve bitki gövde kısmı ile topraktan S ve Mn alımının önemli oranda arttığı tespit edilmiştir (P<0.01).  

  • Biswas BC, Tewatia RK (1991). Role of sülfür in balanced plant nutrition Indian experience. In: proc. International Symposium on the role of Sulfur, Magnesium and Micronutrients in Balanced Plant Nutrition, China, :98-106. Decoteau DR (2000). Vegetable Crops. Upper Rever Company. New Jersey, USA.
  • Elwan MW and Abd El-Hamed KE (2011). Influence of nitrogen form, growing season and sulfur fertilization on yield and the content of nitrate and vitamin C of broccoli. Scientia Horticulturae 127.(3) : 181-187.
  • Epstein E (1961). The essential role of calcium in selective cation transport by plant cells.Plant Physiology 36.(4) : 437.
  • Eriksen JK, Kristensen T, Askegard M (2004). Plant availability of catch crop sulfur following spring incorporation. J. Plant Nutr. Soil Sci. 167,609–615.
  • Fahey JW, Harıstoy X, Dolan PM, Kensler TW, Scholtus I, Stephenson KK, Talalay P, Loznıewskı A (2002).Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzo[a]pyrene-induced stomach tumors. Proc Natl Acad Sci. USA. 99: 7610-7615.
  • Hlusek J, Rıchter R, Ryant P, Kolar L (2002). Vyziva a hnojeni zahradnich plodin. Praha : Zemedelec, 94 s. ISBN 80-902413-5-2.
  • Jones RB, Faragher JD, Winkler S (2006). A review of the influence of post harvest treatments on quality and glucosinalate content in broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) heads. Post harvest Biology and Technology. 41 (2006) 1–8.
  • Joseph MA, Moysich KB, Freudenheim JL, Shields PG, Bowman ED, Zhang Y, Marshall JR, Ambrosone CB (2004). Cruciferous vegetables, genetic polymorphisms in glutathione S-transferases M1 and T1, and prostate cancer risk. In: Nutrition and cancer, 50(2) : 206–213.
  • McKeown AW, Bakker CJ (2003). "The response of late storage cabbage and broccoli to applications of sulphur and calcium." Canadian journal of plant science 83.(4) : 947-950.
  • Mutaftchiev LK (2003). "Catalytic spectrophotometric determination of manganese in some medicinal plants and their infusions." Turkish Journal of Chemistry 27.(5): 619-626.
  • Mutaftchiev LK (2001). "Determination of free state manganese (II) in decoctions of some medicinal plants by a kinetic spectrophotometric method." Analytical letters 34.(8) : 1401-1411.
  • Nicoforova V, Freitag J, Kempa S, Adamik M, Hesse H, Hoefgen R (2003). Transcriptome analysis of sulfur depletion in Arabidopsis thaliana: interacting of biosynthetic pathways provides response specificity. Plant J. 33, 633– 650.
  • Schonhof I, Blankenburg D, Mueller S, Krumbein A (2007). Sulfur and nitrogen supply influence growth, product appearance, andglucosinolate concentration of broccoli. J. Plant Nutr. Soil Sci. 170, 1–8.
  • Slosar M, Cekey N (2008). Hlubova zelenina – vyznamna sucastvyzivy cloveka. In: Zahradnictvi, 12,(8): 16–17.
  • Spitz MR, Duphorne CM, Detry MA, Pillow PC, Amos CL, De Andrade LLM, Xiangjun G, Hong WK, Xifeng W (2000). Dietary intake of isothiocyanates: evidence of a joint effect with glutathione S-transferase polymorphisms in lung cancer risk. In: Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, 9, (10),1017–1020.
  • Thomson HC, Kelly WC (1985). Vegetable Crops. 5th ed. Mcgrow-Hill Book Co. p. 15.
  • Winkler S, Faragher J, Franz P, Imsic M, Jones R (2007). Glucoraphanin and flavonoid levels remain stable during simulated transport and marketing of broccoli (Bassica oleracea L. var. italica) heads. Post harvest Biology and Technology, 43(1): 89-94.
  • Yoldas F, Ceylan S, Yagmur B, Mordogan N (2008). Effect of nitrogen fertilizer on yield quality and nutrient content in broccoli. J. Plant Nutr., 31: 13-43.
Konular Fen, Mühendislik
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Ayşen AKAY
Kurum: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Yazar: Fırat UZUN

Bibtex @araştırma makalesi { yyutbd327996, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {27}, pages = {481 - 487}, doi = {10.29133/yyutbd.327996}, title = {Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi}, key = {cite}, author = {UZUN, Fırat and AKAY, Ayşen} }
APA AKAY, A , UZUN, F . (2017). Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27 (4), 481-487. DOI: 10.29133/yyutbd.327996
MLA AKAY, A , UZUN, F . "Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 (2017): 481-487 <http://dergipark.gov.tr/yyutbd/issue/33357/327996>
Chicago AKAY, A , UZUN, F . "Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 (2017): 481-487
RIS TY - JOUR T1 - Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi AU - Ayşen AKAY , Fırat UZUN Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.327996 DO - 10.29133/yyutbd.327996 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 481 EP - 487 VL - 27 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.327996 UR - http://dx.doi.org/10.29133/yyutbd.327996 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi %A Ayşen AKAY , Fırat UZUN %T Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi %D 2017 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 27 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.327996 %U 10.29133/yyutbd.327996
ISNAD AKAY, Ayşen , UZUN, Fırat . "Mangan ve Kükürtlü Gübrelemenin Brokolinin (Brassica Oleracea var. italica) Mineral Element İçeriğine Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 27 / 4 (Aralık 2017): 481-487. http://dx.doi.org/10.29133/yyutbd.327996