Yıl 2018, Cilt 28, Sayı 1, Sayfalar 55 - 61 2018-03-30

Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines
Yeşil Mercimek (Lens culinaris Medik.) Çeşit ve Hatlarının Kalite Özellikleri

Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE [1] , Hatice BOZOĞLU [2] , Zeki MUT [3]

33 38

This study was conducted to determine mineral composition (K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Mo and Zn) and some other quality traits of 9 different lentil cultivars and lines under Yozgat conditions between the years 2014-2016. Experiments were conducted in randomized complete block designs with 3 replications. As the average of the years, ash ratios of the cultivars and lines varied between 2.87-3.56%, protein ratios between 27.3-31.2%, starch ratios between 45.1-47.3%, amylose ratios between 10.7-12.9%, K contents between 786.3-904.7 mg 100g-1, Ca contents between 75.2-84.7 mg 100g-1, Mg contents between 66.2-78.5 mg 100g-1, Cu contents between 0.76-1.01 mg 100g-1, Fe contents between 5.49-7.19 mg 100g-1, Mn contents between 1.11-1.50 mg 100g-1, Zn contents between 3.63-3.97 mg 100g-1, Mo contents between 0.30-0.38 mg 100g-1, thousand grain weights  between 32.4-55.1 g, seed coat ratio between 8.30-9.23%, water absorption capacity between 0.032-0.064 g seed-1, swelling capacities between 0.023-0.055 ml seed-1, unit volume weight between 1.05-1.30 g ml-1 and hydration capacities between 98.5-117.65. Among the investigated genotypes, Local 1 was prominent with desired quality attributes.

Bu çalışma, Yozgat koşullarında 9 farklı mercimek çeşit ve hatlarının bazı kalite özellikleri ile mineral içeriklerini (K, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Mo ve Zn) belirlemek amacıyla 2014-2016 yılları arasında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. İki yılın ortalamasına göre çeşitlerin ve hatların kül oranı %  2.87 ile 3.56, protein oranı % 27.3 ile 31.2, nişasta oranı % 45.1 ile 47.3, amiloz oranı % 10.7 ile 12.9, K içeriği 786.3 ile 904.7 mg/100g, Ca içeriği 75.2 ile 84.7 mg/100g, Mg içeriği 66.2 ile 78.5 mg/100g, Cu içeriği 0.76 ile 1.01 mg/100g, Fe içeriği 5.49 ile 7.19 mg/100g, Mn içeriği 1.11 ile 1.50 mg/100g, Zn içeriği 3.63 ile 3.97 mg/100g, Mo içeriği 0.30 ile 0.38 mg/100g, bin tane ağırlığı 32.4 g ile 55.1 g, kabuk oranı % 8.30 ile 9.23, su alma kapasitesi 0.032 ile 0.064 g/tane, şişme kapasitesi 0.023 ile 0.055 ml/tane, birim hacim ağırlığı 1.05 ile 1.30 g/ml, hidrasyon kapasitesi % 98.5 ile 117.6 arasında değişmiştir. Yerel 1 hattı istenilen özellikler bakımından ön plana çıkmıştır.

  • Bicer BT, Sakar D (2011). Mercimek (Lens culinaris Medik.) hatlarının verim ve verim özellikleri yönünden değerlendirilmesi. Harran University Faculty of Agricultural Sciences, 15(3): 21-27.
  • Kahraman A (2016). Nutritional components and amino acids in lentil varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 30(1):34-38.
  • Toklu F, Özkan H, Karaköy T, Coyne CJ (2017). Evaluation of advanced lentil lines for diversity in seed mineral concentration, grain yield and yield components. Tarım Bilimleri Dergisi, 23:213-222.
Birincil Dil en
Konular Mühendislik ve Temel Bilimler
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE (Sorumlu Yazar)
E-posta: ozgedoganay.erbas@bozok.edu.tr
Ülke: Turkey


Yazar: Hatice BOZOĞLU
E-posta: hbozoglu@omu.edu.tr
Ülke: Turkey


Yazar: Zeki MUT
E-posta: zeki.mut@bozok.edu.tr
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { yyutbd345154, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, address = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {28}, pages = {55 - 61}, doi = {10.29133/yyutbd.345154}, title = {Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines}, key = {cite}, author = {ERBAŞ KÖSE, Özge Doğanay and MUT, Zeki and BOZOĞLU, Hatice} }
APA ERBAŞ KÖSE, Ö , BOZOĞLU, H , MUT, Z . (2018). Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28 (1), 55-61. DOI: 10.29133/yyutbd.345154
MLA ERBAŞ KÖSE, Ö , BOZOĞLU, H , MUT, Z . "Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 28 (2018): 55-61 <http://dergipark.gov.tr/yyutbd/issue/36698/345154>
Chicago ERBAŞ KÖSE, Ö , BOZOĞLU, H , MUT, Z . "Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 28 (2018): 55-61
RIS TY - JOUR T1 - Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines AU - Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE , Hatice BOZOĞLU , Zeki MUT Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.345154 DO - 10.29133/yyutbd.345154 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 55 EP - 61 VL - 28 IS - 1 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.345154 UR - http://dx.doi.org/10.29133/yyutbd.345154 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines %A Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE , Hatice BOZOĞLU , Zeki MUT %T Quality Traits of Green Lentil (Lens culinaris Medik.) Cultivars and Lines %D 2018 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 28 %N 1 %R doi: 10.29133/yyutbd.345154 %U 10.29133/yyutbd.345154