Year 2018, Volume 55, Issue 4, Pages 1 - 10 2018-12-27

Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği

Harun KESENKAŞ [1] , Sait ENGİNDENİZ [2] , A. Ferhan SARVAN [3] , Duygu AKTÜRK [4] , Nedim KOŞUM [5] , Turgay TAŞKIN [6] , Mukadderat GÖKMEN [7] , Ayşe UZMAY [8]

92 210

Bu araştırmanın amacı; İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde keçi sütü işleyen işletmelerden elde edilen bilgiler doğrultusunda keçi sütü ürünleri üretim ve pazarlama yapısını analiz etmektir. Araştırma kapsamında adı geçen illerde 60 keçi sütü işleyen işletmeden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Keçi sütü işleyen işletmelerde yıllık ortalama 678.33 ton keçi sütü tedarik edilmektedir. İşletmelerin %68.33’ü 21 yıldan fazla süredir ve çoğunlukla limitet şirket olarak faaliyet göstermektedir. İşletmelerde 2013 yılında ortalama 6.66 ton saf keçi peyniri, 32.21 ton Ezine peyniri üretilmiştir. İşletmelerin büyük çoğunluğu ürünlerini hem toptan, hem de perakende olarak pazarlamaktadır. Güvenli keçi sütü ürünleri üretiminin geliştirilebilmesi için öncelikle çiğ süt kalitesine dikkat edilmelidir. İşletmeler denetlenmeli, gıda güvenliğine ve hijyene uygun çalışmayan işletmelerde üretim durdurulmalıdır. Keçi ürünleri işleyen işletmeler ürün çeşitlendirmesi ile tüketicilere alternatifler sunmalıdır. Diğer taraftan haksız rekabet ve nitelikli iş gücü eksikliği gibi sorunlar çözülmelidir.

keçi, keçi sütü, peynir, mandıra, gıda güvenliği
  • Azabağaoğlu, M.Ö. ve İnce, F. 2004. Kırklareli İlinde Süt Sanayinin Durumu. Tarım Bilimleri Dergisi, 10 (3): 323-328.
  • Bars, T. ve Akbay, C. 2013. Kahramanmaraş İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen Mandıra İşletmelerinin Yapısal Analizi. KSÜ Doğa Bilimleri. Dergisi, 16 (2): 9-20.
  • Dellal, İ. ve Dellal, G., 2005. Türkiye Keçi Yetiştiriciliğinin Ekonomisi, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi. 26-27 Mayıs, İzmir, s.39-48.
  • Demir, P. ve Aral, S. 2010. Kars İli Süt Sanayi İşletmelerinde Üretim ve Sanayi Entegrasyonunun Ekonomik ve Sosyo-Ekonomik Analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(4): 585-592.
  • Kara, M. 2000. Isparta İli Süt Ürünleri İşletmelerinin Yapısal Analizi ve Gelişim Stratejileri. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1): 163-174.
  • Kesenkaş, H., Dinkçi, N., Kınık, Ö., Gönç, S. ve Ender, G. 2010. Saanen Keçisi Sütünün Genel Özellikleri. Akademik Gıda Dergisi, 8 (2): 45-48.
  • Kılıç, S., Uysal, H., Kavas, G., Kesenkaş, H. ve Akbulut, N. 2002. Pilot Tesis Koşullarında Pastörize Keçi Sütünden Çimi Peyniri Üretimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39 (3): 56-63.
  • TÜİK. 2015.Tarımsal istatistikler. http://tuik.gov.tr. Son erişim tarihi: 10 Ekim 2015.
  • Uzmay, A., Koyubenbe, N. ve Konca,Y. 2006. İzmir İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen ve Pazarlayan İşletmelerin Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43 (3): 43-53.
Primary Language tr
Subjects Science, Engineering
Published Date 55-4
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0003-0837-1183
Author: Harun KESENKAŞ (Primary Author)
Institution: Ege Üniveristesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Bornova İzmir
Country: Turkey


Author: Sait ENGİNDENİZ
Institution: Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü
Country: Turkey


Author: A. Ferhan SARVAN
Institution: Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü

Author: Duygu AKTÜRK
Institution: Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü

Author: Nedim KOŞUM
Institution: Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü

Author: Turgay TAŞKIN
Institution: Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü

Author: Mukadderat GÖKMEN
Institution: Balıkesir Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

Author: Ayşe UZMAY
Institution: Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü

Bibtex @research article { zfdergi396987, journal = {EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ}, issn = {1018-8851}, eissn = {2548-1207}, address = {Ege University}, year = {2018}, volume = {55}, pages = {1 - 10}, doi = {10.20289/zfdergi.396987}, title = {Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği}, key = {cite}, author = {KESENKAŞ, Harun and ENGİNDENİZ, Sait and SARVAN, A. Ferhan and AKTÜRK, Duygu and KOŞUM, Nedim and TAŞKIN, Turgay and GÖKMEN, Mukadderat and UZMAY, Ayşe} }
APA KESENKAŞ, H , ENGİNDENİZ, S , SARVAN, A , AKTÜRK, D , KOŞUM, N , TAŞKIN, T , GÖKMEN, M , UZMAY, A . (2018). Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği. EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 55 (4), 1-10. DOI: 10.20289/zfdergi.396987
MLA KESENKAŞ, H , ENGİNDENİZ, S , SARVAN, A , AKTÜRK, D , KOŞUM, N , TAŞKIN, T , GÖKMEN, M , UZMAY, A . "Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği". EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 55 (2018): 1-10 <http://dergipark.gov.tr/zfdergi/issue/36403/396987>
Chicago KESENKAŞ, H , ENGİNDENİZ, S , SARVAN, A , AKTÜRK, D , KOŞUM, N , TAŞKIN, T , GÖKMEN, M , UZMAY, A . "Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği". EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 55 (2018): 1-10
RIS TY - JOUR T1 - Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği AU - Harun KESENKAŞ , Sait ENGİNDENİZ , A. Ferhan SARVAN , Duygu AKTÜRK , Nedim KOŞUM , Turgay TAŞKIN , Mukadderat GÖKMEN , Ayşe UZMAY Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.20289/zfdergi.396987 DO - 10.20289/zfdergi.396987 T2 - EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 10 VL - 55 IS - 4 SN - 1018-8851-2548-1207 M3 - doi: 10.20289/zfdergi.396987 UR - https://doi.org/10.20289/zfdergi.396987 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Ege Journal of Agricultural Research Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği %A Harun KESENKAŞ , Sait ENGİNDENİZ , A. Ferhan SARVAN , Duygu AKTÜRK , Nedim KOŞUM , Turgay TAŞKIN , Mukadderat GÖKMEN , Ayşe UZMAY %T Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği %D 2018 %J EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ %P 1018-8851-2548-1207 %V 55 %N 4 %R doi: 10.20289/zfdergi.396987 %U 10.20289/zfdergi.396987
ISNAD KESENKAŞ, Harun , ENGİNDENİZ, Sait , SARVAN, A. Ferhan , AKTÜRK, Duygu , KOŞUM, Nedim , TAŞKIN, Turgay , GÖKMEN, Mukadderat , UZMAY, Ayşe . "Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği". EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ 55 / 4 (December 2018): 1-10. https://doi.org/10.20289/zfdergi.396987